Tuesday, September 13, 2011

Sambal Goreng Jawa

... Pagi td me and dear laling sangat susah bangun gara-gara projek 'Sambal Goreng Jawa'. Dear laling beriya sangat nak bawa utk potluck jamuan raya kat ofis dia. Sebelum tuh, ai dah bgtau ai tak nak masak dat dish, if he wants to, he needs to cook by himself. Leceh ok, nak masak n prepare bahan-bahan. Kalau dah siap sume bahan, ai just cook, ai OK sangat!. Tapi mlm tadi, sbb taat n kasih nya isteri pd suami, ai tolong jugak la,.. Dah la 1st time masak kan, kang ade yg masuk tong sampah, tak bawa apa pulak esoknya. Dahnya dear laling asyik masuk bilik tanya ai itu n ini (ai klu sampai rumah mmg terus baring dlm bilik, berehat,... Pinggang ku ini sudah sensitif, nak berehat kat living, blom ada sofa lagi,.. :P insyaAllah selit tuk budget thn depan...) Tak larat nk bg instruction, ai turut kan juga ke dapur. *sigh*




Bahan-bahan
1. Tempe, tauhu, paru-paru, udang *digoreng berasingan. Ketepikan.
2. 5 bwg merah, 3 ulas bwg putih, 1/2 inci halia dihiris dan digoreng. Ketepikan.
3. 2 lada merah digoreng berasingan & ketepikan.
4. Petai, & kerang yang tlh masak tak perlu digoreng.

** selesai goreng, sediakan bahan tumis:-
- 2 cwn santan, sedikit air asam jawa, 2 btg serai & 2 inci lengkuas diketuk, 1 sudu besar cili boh, garam & gula .
- Dimasak tanpa minyak dengan api perlahan sehingga 'mata ular' (yang ni lah yg paling lama, nak kene jaga santan agar tak pecah)

5. Akhir sekali masukkan kesemua bahan 1-4. Selesai.

*** Blh juga ditambah dengan sayuran kekacang.

Ye, ini adalah sambal goreng jawa my dad's family. Nanti mesti orang akan tanya nape mcm lain, takde so-hun. Mungkin itu jawa versi lain. My dear laling sejak kawen, ni lah fevret dia. Tapi kalau nak sedap lagi, makan dengan lauk kurma ayam. Yes, a must dishes on hari raya in Adam's Family to eat with ketupat nasi, selain dari rendang & sambal ayam. Cubalah,...


Psssst,... Told my laling if he wants to eat this meal at our home which I need to cook, he must help me! And he agreed, sbb skrg baru la dia tahu knp ai malas masak this meal and tak pernah kot masak kat rumah sndr, slalu ai blk rumah my mum je utk mkn sambal goreng :P. Bertuah betul mak ai ade anak macam ai... Kekeke,.. Ok nnt nk minta mak masak kuah durian plak,.. Uuu sedap nya,...

- Posted using BlogPress from my iPad

5 comments:

Thristhan said...

Great recipe, looks pretty simple to do.

diyana Farid said...

waduh2, husb aku tak suka makan tempe, so kalau aku nk makan tempe bleh ke rumah kakak aku. rasanya pedas tak??

||kiena|| said...

thristan : thank you, dear.

diyana : tak pedas pon. ko blh kurg kan cili boh klu tak mau pedas,.. =)

Nur Farahiyah said...

thanks for sharing kiena..menarik ni..mmg fav this type makanan..tu laa..part yg nak goreng2 tu leceh kan..macam buat kuzi kena goreng asing2..kalo husband tlg, should be no prob kan :)

||kiena|| said...

Farah: u r most welcome. klu masak yg leceh2 mmg patut la ade org tlg, klu tak kite goreng telur je :P