Thursday, September 20, 2012

Tips of hosting open house,..


Alhamdulillah successfully hosted 'makan-makan' at our crib yesterday *17/9-public hols*. Its our first time open our house to big no of friends. *lebih kurang 50 orang je pon,.. Tak dak la sampai beratus. Hihihi* The best part was serving them all homecooked dishes. *susah? Bila minat, segalanya mungkin! Trust me,.. ;)* Bila hidangkan makanan dari air tangan sendiri, rasa puas hati memang lain macam. Berbaloi juga laaaaaa,.. Duit pon jimat. Siap rangka menu apa tuk masak semua. Tapi sebab dah ade permintaan tau dah la nak hidang apa.





So, how i managed all the dish? Oh sebelum tu kene kira total no of guest. Senang nak budget masak, bahan pon kene beli awal.





Day before,..


1. Prepared the dry ingredients; potong segala bahan-bahan kering yang perlu untuk acara memasak awal pagi esok. Asingkan mengikut menu. Kalau ade 4 menu, masukkan dalam 4 bekas. Then simpan dalam fridge.


2. Disebabkan menu utama adalah Nasi Mandy yang memerlukan air rebusan tulang/daging, maka masak siap-siap petang or malam; esok pagi hanya masak nasi nya sahaja. Rebus biar banyak, kalau berlebih boleh buat stock. Kalau kurang, alamatnya hidang nasi putih.


3. Make sure dessert/cake/pudding been baked earlier; my choice of home-baked dessert just bread pudding & marble cheese brownies. *bagi yang ade anak kecik masih menyusu badan, i totally advice uol bake while they asleep. Memang tenang jer,.*


4. Clean-up the house.




Sessi pemasangan sliding curtain panel. DIY yo! from IKEA. Hihihi sempat juga buat minor make over to the house! Purposely to close our alley which also cum our store & mini library.  Alley kitoang besar, nearly 3 metres!





The day itself,..


1. Wake up early! Ini penting. Lambat, ke laut la semua hidangan.


2. Start masak lauk dahulu, nasi kemudian. 1 jam sebelum tetamu dijangka sampai, baru masak! Nasi sedap dihidang panas.


3. Dah siap semua susun atur makanan, kita mandi laaaaa. Oh ya, anak-anak kene mandikan seawal mungkin. Tau je la depa ni lagi makan masa, dengan nak main air bagai mau setengah jam juga nak mandikan depa.





***





Nak jadikan cerita, that morning, lepas DL masak his special dish, kari ayam pakistan, dia masih mau pasang  pendant light kat wash basin depan toilet. Elok lepas drill nak turun, dia pi tekan wash basin yang memang nyawa-nyawa ikan boleh jatuh! Mujur tak jatuh tapi sudah senget seperti mau jatuh... *pffffffffffft* bertambah lagi kerja! kene buka segala la wash basin tu drill paku semula. 




Keadaan semasa DL mem'pomen' *drilling* & installing wash basin T.T


Dah la concrete wall, mau makan masa nak drill pasang semula. Masa pomen tuh la macam-macam, wall plug besa lah, tak boleh masuk cabut kuar balik. Aih, memang stress la DL kene pomen dalam jangka masa yg singkat. Pulak tu nak baiki kene tutup main source. Maka satu rumah tak boleh pakai air, ai tak start masak nasi, cuci potong salad pon belum, anak berak pula,.. Dengan nak jaga anak supaya tak lasak and tak duduk, dengan pikir macamana nak siap masak sebelum tetamu sampai, memang stress. DL lagi stress kot! Dia dah elok boleh pasang wall plug and screw bagai wash basin tu, paip sambungan ke tap pula patah, ntah brapa kali kluar pi kedai DIY cari barang. Aku pula tengok jam dah kol 11, terus je masak nasi, dah tak boleh tangguh dah. Sebab itu main dish! Bahan masak sume memang dah prepare malam tu kan, cuma tak dak air nak basuh beras je, sudahnya aku basuh gune air masak. So batch pertama nasi mandy at least dah masak bila kol 12 tuh. At the end, the wash basin still cant be installed! And its nearly 12 noon and the guest is expected to arrive around that time, so DL modified the pipe so that i we can open the main source and use water! Fuh, memang lepas tu aku bersilat lah masak nasi mandy batch ke-2 and prepare the salad! Alhamdulillah manageable... Thanx to Farah & Zakiah,.. orang pertama sampai rumah, and banyak tolong kami dalam segala persiapan tengahari tuh,.. 







Sorry... Tak sempat langsung nak amik gambar makanan elok-elok. Hahaha betapa kalutnya aku  sampai tak kluarkan puding roti! T.T Batch ke-2 baru la teringat nak serve. 





Farah & Zakiah. Thanx banyak-banyak! Korang la penyelamat dapur ku ;)




Ni la tetamu batch 1. Heeeeeeeeee thanx korang! 





Julie & Fiza. Terima kasih daun keladi, lain kali datang lagi.





Liam & adik-adik ku,.. Tunggu cuti skolah boleh main lagi sesama ya,...





Mak Uda & Family, terima kasih datang walaupon lepas tu pak uda rushing nak balik johor pula. Nanti kalau nak cater Nasi Mandy bgtau ye ;)





Atuk & Bobot. Abam' Liam pastinya sibuk bermain dengan kawan-kawan. Elok je kawan-kawan suma balik, The Ziyaad masuk bilik tidur, penat main,..


Hmmm,... gambar pula tak sempat dah nk tangkap, mana teringat je amik. Sibuk melayan tetamu, dengan menyelit untuk masak nasi mandy batch ke-3. Alhamdulillah memang elok je budget masak. Next time i think i can increase the no. of guest! We learnt from the 1st experience ;)
**brapa hari dok draft post ni, lepas peram 3 hari baru update and post! :P
- Posted using BlogPress from my iPad

5 comments:

mamaqalesya said...

xsempat rase bread pudding ko :P

Sakina Adam said...

alololo nnt kita buat lagi eh,..

Rose said...

Wah.. best best.
Oo panel tu la yg dona nampak dalam gambar shopping cart korang kat Ikea last weekend kan.

Anonymous said...

Bestnyer makan n bgambar sama2...nanti buat lagi kiena! Nak joinnn.. Last week mmg timing x sesuai ):

Sakina Adam said...

Yup Dona,.. Next year upgrade sikit lg, nk beli katil utk Liam plak macam Sheraz, tp not queen size bed laaa :P

Anonymous.boleh2 aku nk plan Bobot 1 yo plak! Seronok bg makan kt orang,.. :))