Wednesday, March 21, 2012

A Good Way To Save Money

Nowadays, memang banyak pakai duit. Tak pulak semenjak minyak petrol naik, memang terasa la. Dulu time belajar, guna Satria, RM60 dah penuh, now harga yang sama baru 3/4 je! Oh, haru. Dengan harga barang lain naik seiring dengan minyak petrol sudah cukup menjejaskan perbelanjaan. Sampai ada 1 time DL kata "Jom dok Jengka noreh getah" :-/ erkssss.

So, salah satu cara untuk membantu urusan kewangan bulanan, kita guna plan Lunch Box everyday! Yang penting kene rajin bangun pagi and masak sebelum pi kerja. Slalu boleh je bangun pagi sebab time tu lah kita senang nak buat apa2, anak tidur tak ganggu kita. Bobot pula memang tak ganggu tidur malam, kalau dah menyusu sebelum tidur dalam pukul 10/11 gituh akan merengek semula dalam jam 5 atau 6pagi untuk minum semula. Kebiasaannya pukul 5 lah, lepas menyusu terus bangun kemas2 yang mana patut & masak. Alhamdulillah setakat ni berjaya! DL pon baru start bawa bekal juga, last week tak bawa sebab asyik keluar masuk ofis. Satu lagi sebab bawa bekal sebab dah tak tahu nak makan ape dah kat bawah ofis tuh. Dok ulang makan yang sama ja for the past 5 years. Hah, bayangkan punya lama, tuh belum bapak ku yang dah lebih 20 tahun kat sini... The most important thing, 'Home cook is healthier'. Kat ofis, Ada la 2 orang lagi yang biasa bawa bekal, so Kitorang boleh la makan sama2. *teringat kat ofis lama S&A, slalu gak bawa bekal & sharing ramai2*



Yesterday I cooked Bawal Sweet Sour. Nasi beli sebab suka makan nasi panas. Oh sayur pon beli. ;) & today my lunch box is 'herbs squid' DL fevret. :))


- Posted using BlogPress from my iPad

2 comments:

Mawar said...

Saya selalu bawa bekal untuk breakfast je. Lunch, belum ada kekuatan untuk bangun awal dan masak (anak baru sorang dah malas hehe).

Tapi, memang jimat banyak bila bawa bekal dari umah instead of makan kat luar.

Dan kita boleh masak ikut selera sendiri kan kan kan..

||kiena|| said...

Mawar, kan! Masak sndr mmg ikut selera kita! Berbaloi2... ;)

Terbalik la kita mawar, kiena breakfast kedai, lunchbox bru bawa. :P breakfast slalu murah dr lunch :))