Tuesday, October 11, 2011

Welcoming Our 2nd Ziyaad!

Alhamdulillah, on 8th October, 2011, I safely delivered a healthy baby boy, 2.34kg at 4.19pm, KPJ Tawakal Kuala Lumpur. Baru ingat blh sama birthday dgn ai, 18th Oct, giving birth on 37weeks was soooooo my destiny. Liam was also at 37 wks, and our 2nd Ziyaad a little bit overdue, 37wks + 4 days,..



It was supposed my monthly check-up, but when the gynae scanned the baby, he was already at the lower part. Checked the vaginal, it's 4cm dilated! Hoh, ini memang sama mcm kes Liam, dalam hati dah dpt agak kene tahan masuk labour room. Yes, betul! Doctor tny, nk amik epidural tak? Of course la amik! Mase yg check bukaan pon dah tak tahan, itu blm lg contraction dan lain2,.. Nurse hantar kat admission counter, tanya me nak guna wheelchair ke tak, tapi ai kata tak payah, sbb tak sakit pon lagi,.. Masih boleh berjalan. Dah habis urusan kat admission counter, nurse hantar kat labour room. Oh, kali ni ai merasa la labour room baru! Mmg selesa. Mungkin sbb masih baru. Mcm dok hotel :P. Oh, mase ni dear laling pi hantar liam rumah grenma, n amik brg2 dia utk stay kat hospital, brg dia tak ready pon,..:P Dalam jam 1 bru settle dengan segala tiub masuk air, induce and epidural. Kene cucuk utk matangkan paru2 bby jugak, sbb baru 37 wks kan,.. Jam 2.30 gynae check skali lg bukaan, baru 6cm, so estimate lg 4hrs utk full dilate, lbh krg jam 6ptg kot,.. Bila dah amik epidural, tak leh mkn, minum je,.. Dear laling belikan air soya n bw skali air zamzam, Tp ai curi2 mkn kurma, lapar okeh! Ye lah nnt takde tenaga utk push pulak,.. Jam 4, nurse dtg check bukaan, pastu dia kata ni dah blh push dah ni, dia srh ai push smpi nmpk kepala bby, bila kepala bby dah kt bwh bru blh panggil doctor. Sbb bby kecik, bby cepat turun. So ai pon push, pastu bila dah kt bwh, nurse call doctor. Amik mase 10mins jugak doctor nk sampai, sbb doctor dah dlm kain sembahyang (igt sempat solat asar dulu :P) nurse suruh tahan dulu jgn teran, tunggu doctor. Doctor sampai je mmg ai get ready je nk push bila doctor bg que! Hoh, kali ni mmg senang, alhamdulillah ai blh kire brape kali ai push. 1 kali! Kudos!!! Dah dpt teknik yg betul dr 1st experience,... ;) air mata ai mencurah2 kluar bila doctor letak bby atas ai,..


Syukur alhamdulillah mudah sgt melahirkan kali ni and mase doctor jahit pon ai dah blh tahan sikit, oh mungkin sbb luka tak dalam macam yg kali pertama dulu. Doctor pon cakap, yg kedua mmg doctor dah tak gunting buat bukaan, so tu luka sendiri, jahit pon kat kulit luar,.. But still bila yg dah hujung2 tuh ai tny jugak doctor lambat lg ke nk habis,.. Sbb ai dah start rase sakit,.. :P sambil tahan rase sakit, ai tgk nurse sebelah uruskan bby,.. Huwaaaaaa syahdu sgt! Habis je jahit, dear laling plak rase nk pitam! Hahaha,.. So dia pon kluar,.. Kekeke ai plak minta nurse nk trus breastfeed bby,.. Yes, sila breastfeed trus bby anda! It helps generate milk,.. Mase ni my bby blom dibersihkan sepenuhnya lg, but ai semangat juga,.. Heee :)) kol 5.30 ptg, my parents pon sampai,.. Jam 7 baru ai dihantar masuk bilik.



Ai duduk bilik single room, amik standard room je, bukan VIP, but puas hati selesa! Husband blh overnite temankan ai, then boleh minta baby for room-in,.. Senang nk BF,.. Then kalau family dtg melawat ramai2 pon tak ganggu org,.. Overall mmg puas hati dok KPJ Tawakal Hospital yg baru ni,.. Heeeee papa, sila simpan duit lagi, syg nak bersalin kat sini lagi dgn gynae yg sama,.. Thank you Dr. Siti Zaleha,.. Dah 2 Ziyaad dah ,.. :))


- Posted using BlogPress from my iPad

10 comments:

kayzie said...

dah bersalin ek?tahniah..sgt jeles ok dgr cte akak..dgr cam mudah je, but i know akak je yg tahu kesakitannya..buka 4cm tu mmg tak rasa sakit ek?share petua plis kak..:)

||kiena|| said...

Kayzie, congrats kat awak jugak! Dah conceive! Cousin akak pon ngandung beza setahun je dgn anak 1st c-sec. So InsyaAllah Ok,.. Oh, mmg tak perasan pon dah 4cm mungkin sbb slalu dok false contraction kot,.. So akak tak perasan,.. Tp bby Kali ni mmg sgt kecik, sbb akak onl gained 4kg spnjg pregnant,...

||kiena|| said...
This comment has been removed by the author.
||ina dinzly|| said...

wahh!ziyaad the second dah datang...tahniah kak kiena!!

:: !zyan :: said...

tahniah!

ehem...siap dah plan nak bersalin kat sana lagik. pantas! :)

nuraitul said...

congratulation kak.. :)

kayzie said...

suka sgt dgr cte akak..seronok..nway congratz again n tq..:)

wan habibah said...

wahhhh,... dah deliver congrat

||kiena|| said...

Thanks u all,.. :))

IamAin said...

now me pon checkup dgn doc siti
tapi time bersalin dilema antara tawakal dgn hukmsc..

takut over budget plak kt tawakal..
i budget dlm 6k je..

overall bill u bp?

me due date 23.7.2015