Friday, August 12, 2011

Pudding Caramel.

… sedap nye kalau dapat makan mase berbuka! Nyaman! uhuksss,.. So, ape lagi jom buat petang ni untuk berbuka seisi keluarga. Ok, nak share original resepi from me. Dah cube bnyk resepi but semua macam perlukan alteration. So yang ni adalah yg terbaik from me. If ade yang lebih sedap sila la share jugak yer,.. Sharing is LOVE!

photo (2)


Bahan-bahan:
3 biji telur
150ml whipping cream
100ml susu segar – I used dutch lady
2 sdbsr susu pekat manis
1 camca essen vanila
Gula hangus.

Cara-cara:
1. Buat gula hangus : 2 sdbsr gula dimasak sehingga perang n masukkan air utk mencairkan. Masukkan dalam loyang.
2. Hand whisk bahan-bahan yang lain. Jangan sampai terlalu berbuih. Nnti bnyk lubang bila dah masak.
3. Dituang atas gula hangus dan kukus selama 20min.

4 comments:

Nur Farahiyah said...

rajinnye kiena masak everyday utk buka..sy sekali je masak itu pon mee bandung pkai paste dh siap..the rest sume beli..hehe..btw camne buat caramel tu kaler kuning..sy buat more to brownish..

||kiena|| said...

Alhamdulillah, kalau berbuka rumah sndr mmg masakan sndr jer... tak de la rajin pon. Kdg2 beli lauk kat PARAM tak kene tekak. tuh yg malas tuh. baik masak juga puas hati. Alah goreng telur pon OK. Oh caramel kiena tuh tak berapa hangus. hehehe baru kuning sikit kiena dah tmbh air. tak larat nk tunggu lama. nk kene masak lauk lain pula. hehehe ade anak kecik kene skip bnyk step. tuh yg kuning je tak perang. tu pon laling tegur nape tak hangus. heh. bnyk pula songeh. mujur ade! :P

nuraitul said...

rajin la tue kak..dgn condition akak skrg..gagah lagi akak nk msk sendri..sy yg bujang nie pun, main tunjuk2 je..
hehehehe

||kiena|| said...

nuraitul, mane yg terlarat je nih... ;)