Monday, August 22, 2011

Berbuka dengan Homemade Nasi Lemak…

… Alhamdulillah diberikan kekuatan untuk berpuasa. Setakat ni puasa penuh, belum terbocor lg,.. mudah-mudahan sampai habis Ramadhan. So dapatlah total 3 tahun berpuasa penuh Smile, Amiiin.

Semalam tetiba teringin nak berbuka dengan Nasi Lemak. Lepas kemas-kemas dapur bagitau Dear Laling (DL) menu berbuka, and he agreed. Lega! Kalau tak jenuh nak pikir menu ape pulak, ye lah nak pikir menu yang boleh masuk tekak ku juga ni pon pening juga,.. Sebelum pi beli barang-barang masak dapat jugak la buat Honey Milo Cornflakes. Ni pon 1 lagi cookies paling senang me baru 1st time buat! Hah, bila dah 3rd trimester ni memang kene cari cookies yang senang2 aje. Sebab nak buat pon sorang2. DL takde nak tolong nyer,.. dia sanggup lagi jaga si Liam tuh,.. Nyah-NyahLepas beli barang kat Jusco AU2, me terus bersemangat plak buat Snow Almond. Hah, mengoogle jugak la cari resepi. Senang nak bancuh tp leceh nak buat sbb banyak step lepas bakar. Kene celup coklat n salut plak dgn kelapa kering/breadcrumb. Hah, klu lepas bakar trus masuk tupperware mmg mudah. Tapi sebab bersemangat nk buat jugak kan, mmg bertahan lah,.. Nasib sume cookies buat untuk diri sendiri je,.. kalu amik tempahan memang xde la nak gagah mana. Tahun ni me bercuti amik tempahan cookies raya. InsyaAllah tahun depan tempahan dibuka semula. Winking smileMy mum pon dah warning awal2 tahun semua kueh beli je tak payah buat. Sebabnya barang2 baking sume dah masuk kotak. Sealed lagi! Penangan nak pindah rumah punya pasai. Tapi kalau buat cookies 1 adunan boleh la tak pakai mixer, so memang larat lagi le tangan ku ni membancuh. Sebelum balik raya plak memang nak kene buat choc chip jugak! Bahan-bahan memang sume dah ade,.. Oh, DL dah tanya, “tart nenas syg nak buat jugak ke?” hah! soklan cepu mas betul! Bukan tak nak buat tp tart ni la paling leceh sbb bukan yg terap tuh,.. me buat tart gulung, n ni lah fevret my dad, and DL. So kalau DL mengofferkan diri tuk membantu memang me soooooooooka sangat! hahaha. Hmmm tapi hampeh, dia soh beli mesin yang harga beratus2 tuh! heh,…Sila kasi duit nya! So thun ni hanya tart nenas yang beli aje lah! Gambar cookies kite tunggu raya lah ye,.. heeeeeee baru meriah! ngeeeeeeeeeeeeee Winking smile Sekarang kite share gambar Nasi Lemak n Sambal Kerang semalam.


304056_10150291737008794_676538793_7671619_4023741_n

Psssst,.. tau tak my laling buat statement yang buat kan me tidur dengan senyuman! hahaha penangan Nasi Lemak je pon! What I can say is he really into my Nasi Lemak! Flirt male Dah lama tak makan! Sampai 2 sambal dia minta OK, ingat nk buat sambal kerang je, pastu dia tanya sambal ikan bilis, so kalau dah tanya tuh tak paham2 lagi ke? Buat juga laaa,.. Memang elok2 je habis masak, 2-3 minit duduk dah azan berbuka. Hoh,.. penat betul hari semalam. Tapi rase sangat berbaloi bila tengok DL makan dengan bersungguh n cookies ku yang pertama kali buat menjadi n sedap! Ok, knowing me yg suke derhaka dengan resepi asal sure la ini menjadi kepuasan! Alhamdulillah,..

3 comments:

teha. said...

apa along tak buat tapi beli tat nenas?
*pengsan*

hehe. kene tunggu tahun depan la ni ek along.

||kiena|| said...

hahaha teha tolong tekan bancuhan tepung tuh along sanggup buat! boleh?? tuh la rmai dah tny kueh fevret nih,..

supa-jelli said...

wah along jika teha diberi kekuatan dan ada kat KL, teha akan kontek along. hehe. sanggup.