Wednesday, August 10, 2011

Kek Batik for Iftar

… heh, Ramadhan is not suitable month for craving this n that! Because,… u only have limited time to enjoy the food (I think it’s just me!). Why I said so,..? Let’s see my schedule during Ramadhan.

5.00 - sahur (dear laling bangun awal, 4.30 utk masak nasi n panaskan lauk)
7.00 – Keluar rumah memulakan hari untuk bekerja (hantar Liam dulu rumah Grandma then bru pi ofis)
5.45 – Sampai rumah, n preparing food for iftar! (Liam teman ibu masak. Sambil teman tuh, macam2 la yg ditolong! heh,.. penat!)
6.30 – Dear laling baru sampai rumah and terus melayan si Liam supaya tak ganggu kerja2 penyediaan makanan berbuka. Me bersilatlah di dapur.
7.30 – Berbuka. Oh, biasa lauk berbuka tak de lah meriah, at least dapat buat 1 dish and buleh recycle for sahur. Kueh pon sejenis dua. Kdg2 takde pon. tak sempat la nk pi beli.
Biasa lepas isya’ dah tertidur. Sbb badan sangat penat, pinggang pon dah sakit2 menanggung baby yang dah masuk 7 bulan. (oh skarang dah 29 weeks! waaaaaaaaaaah cepat nyer,…)

Kesimpulannya, craving pada bulan Ramadhan memang tak sesuai for me! Bila badan penat, makan pon tak seberapa. Hmmm nak makan ulang2 pon celah mane je? dalam mimpi la kot! (tp kalau durian tuh buleh plak bangun nak makan!?! hahaha Smile with tongue out)

Tapi… 

Semalam, me sangat la nak makan Kek Batik. Bila nk makan, semangat la google resepi. Serius sy tak pernah buat kek batik. Hmm kek yang paling senang ni sy tak pernah buat kan? Klakar… Then terjupe resepi kek batik kat sini. Thanks kak yat easybakes!!! Memang best kek batik ni. Tak rugi berbolot2 kat dapur semata2 nak makan kek batik. haih, sblum buat tuh laling dah tanya larat ke? Ikutkan mmg tak larat dgn nk masak lauk lain lagi, tp bila tny dia balik kenal tak kek batik? dia pon tak kenal! Hah, baik buat! nnt salah beli n tak sedap lagi la rase hampa bby dlm perut nih! (alasan tak?? Smile with tongue out)

photo (5)
Oh, please mind the so-tak-tentu-arah-kek-batik. Kalut okeh nak masak lauk lain lagi,..(lemak kobis and sotong goreng herbs) Buat seloyang, makan nyer suku. Heh,.. boleh buat dessert berbuka untuk beberapa hari. Oh, kalau ade sesape nk rase pon buleh la amik, mai umah naaaaaaaaaaaaa… Winking smile

Jom tengok resepi pulak!

Bahan-bahan:
300g biskut marie-dipatahkan 4
1/2 cawan susu pekat
2 cawan milo
3 sudu besar serbuk koko – I guna Hershey's unsweetened
1 cawan bijiran nestum untuk baby – hmm Liam tak makan nestum, so I kisar cream crackers!
1 cawan butter
3 biji telur
1 sudu kecil vanilla essence – terlupa nak letak Smile with tongue out

Cara-cara:
1. Campurkan semua bahan-bahan kecuali biskut marie dalam periuk sederhana besar di atas api perlahan. Dikacau sehingga butter cair n adunan sedikit likat.
2. Masukkan biskut marie.
3. Tuang adunan dalam loyang and sejukkan di dalam peti sejuk. (sehingga mengeras)

Korang, tak rugi cube! U gonna love this! Pity my dear laling tak berapa suka sgt, sbb dia lebih suka cheese cake! Hmmm, tak pe lah, weekend ni I nak buat cheesecake for him,.. n kuey teow goreng for me! ni pon craving juga, tp sebab bahan tak de and tak de mase nk pi beli, nnt lg lambat pula nk masak yang lain… heeeeee Smile

2 comments:

teha. said...

nanti teha nk pindah sebelah rumah along lah. boleh mkn kek lebih. hehe.

||kiena|| said...

boleh teha! sile2,..