Tuesday, November 25, 2014

Tempe makanan Jawa katanya,..

Selalu orang kaitkan Tempe dengan Jawa. Haaaa betul ke tidak? 90% betul lah kot. Kalau balik Johor (family my dad ada darah Jawa) memang akan ada lauk berasaskan Tempe ni. Goreng kunyit saja pon dah sedap. The Ziyaads pon suka makan Tempe ni! Lauk lain dah tak nak, Tempe & nasi je depa makan.

Semalam, sebab teringat ada Tempe sebelum kene campak masuk tong, aku pon goreng Tempe & Sohun. Tempe ni tak leh simpan lama kalau dah beli. Nanti rasa ada rasa masam. Ceritanya masa aku tengah prepare tempe ni, belum goreng, baru gaul dengan garam kunyit si adik ni masuk dapur & tengok ada tempe dalam bekas, "Ibuuuu.. Adik nak makan ni!" sambil tangan dia nak amik satu nak makan agaknya. Maka ibu pon kata blom masak lagi, tunggu masak boleh makan dengan nasi. Dengan pasrah si adik pergi ke depan, living room tengok TV dengan abang.Gituuu,.. 

Ok ni resepi hentam aku. 

1. Bawang putih, bawang besar, cili merah (semua dihiris) di tumis sehingga naik bau.
2. Masukkan Sohun & sedikit air untuk melembutkan.
3. Sedikit kicap manis & kicap masin.
4. Masukkan carrot/sayur kacang (kacang panjang) & tempe yang telah digoreng terlebih dahulu.
5. Garam secukup rasa.
6. Siap untuk dihidang.

No comments: