Sunday, February 14, 2010

Kenduri Aqiqah Ziyaad Ilhaam

Ziyaad Ilhaam @ 20 days old
Jumaat, 12 Feb 2010
Petang - got confirmation from my dad for 'Kenduri Aqiqah's Ziyaad Ilhaam'
Lewat petang - sy mencari penternak kambing n penjual utk tujuan aqiqah, manakala mak n aisha cr bhn2 kering utk menu kenduri aqiqah
Malam - My laling confirmkan dgn penjual utk sembelihan aqiqah pd esok pg

Sabtu, 13 Feb 2010
Pagi - My laling, abah n Hakim (my brother) menguruskan sembelihan kambing
acara marathon ahli keluarga menyiapkan dan mencari bahan2 utk abah masak
Petang / malam - kehadiran teman2 dan juge ahli keluarga

Alhamdulillah, selamat mengorbankan seekor kambing (buat seekor dulu, seekor lg akan buat kemudian, adalah diberatkan utk aqiqah 2 ekor kambing utk anak lelaki) n the food was superb! Thnx all,.. May Allah Bless,...

Psst,.. Ziyaad Ilhaam pon dpt bnyk hadiah from aunties n uncles,.. Thank u soooo much! Mujur ibu n papa x beli bnyk bju die arituh, klu x, x muat la almari kt rumah Nenda n Atuk nih~

3 comments:

donarose said...

Tahniah Kiena and Im! Semoga Ziyaad Ilhaam jadi anak yang soleh, bijak n berguna dan menceriakan keluarganya :D

skrg dia dah pandai buat apa? mcmana rasa jd ibu?

||kiena|| said...

Thanx Donaaa.. Mudah2an dimakbul doanya...
1st baby n 1st time handle bby sungguh penat... Tp alhamdulillah with families help all those things bcme easy,...
Ziyaad bru 1 month so nangis tuk minum, tuka lampin n tdo je la keje nye... Malam susa sgt nk tdo, jam 12tghmlm bru la tdo pastu bgun jam 3 pg tuk nyusu lg...
Ouh kiena x bg die direct bf, die suck kuat sgt n x nyempat2 pelahap nye... Jd sakit nipple nye, jd kiena pump n feed gune bottle, tuh pon die pelahap lg! Aduuuh... Minum pon bnyk,... Takut jugak nnt da keje x cukup stok nye... Nk kene amik mknan yg tmbh bm...
Overall sronok jd ibu wpon penat... Heeeee...

donarose said...

welcome to the club :D

tahniah..alhamdu boleh bf..

budak lelaki mmg kuat minum, diorg mcm ganas la. hehe. xper ni tgh tempoh dia minum banyak. growth spurts selalunya dalam umur 3-6weeks.

dona nak kongsi pengalaman ni..

#1 kalau sakit masa menyusu MOST probably sebab salah position, mcm dona dulu. ada dona pernah cerita dlm blog. kalau luka dah sembuh, kiena try lagi bf directly. key word dia "tummy to tummy" perut kita kena jumpa perut baby, jangan bagi dia menoleh sbb dia tends to suck wrongly. lama2 insyaAllah ok n bf akan jadi seronok.

#2 Kalau nak supply kita cukup cara dia insAllah senang jer sbnrnya, key dia "BF directly". Sbb dn percaya Allah bagi susu kita cukup untuk anak kita. Tp mmg penat la, n bersabar :)
Pam of course boleh tp jangan pam xclusively. Sbb baby's suck is the most effective way to maintain supply. Sbb rahang baby yang boleh bagi signal dkat kita bnyk mana susu diperlukan, pam xmampu mcm tu. Tapi pam sangat berguna bila nak buat stok atau bila nak jalan plus bila kerja nanti.

so itu jer yg dona boleh fikir setakat ni.hehe InsyaAllah segalanya mudah. dona pernah experienced hard time masa BF so teringin sangat kongsi sbb xnak org lain mengalami benda yg sama. Goodluck.

ps Ziyaad mcm Ims hehe